'31 mayısı, sigarayı bırakma günü ilan edelim'

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
'31 mayısı, sigarayı bırakma günü ilan edelim'
Abone ol
Hayatın Renkleri Solmasın Derneği Başkanı sosyolog Osman Turğut, sigara kullanımından dolayı dünyada her yıl milyonlarca insanın hayatını kaybettiğine dikkat çekerek, “Küresel tütün salgını, önlenebilir hastalık ve ölüm sebepleri arasında ilk sırada yer almakta ve dünyada her yıl 8 milyondan fazla kişinin ölümüne sebep olmaktadır.” dedi.

Vanmed Haber Merkezi - Turğut, sigara kullananlara da seslenerek; “31 Mayıs Dünya Tütünsüz Gününde siz de bir adım atabilir, sigara bağımlılığından kurtulabilirsiniz. Sigarayı bırakmak istiyor, fakat bırakamayacağınızı düşünüyorsanız bu süreçte destek alabileceğiniz birçok kurum olduğunu unutmayın. Haydi, 31 mayısı sigarayı bırakma günü ilan edelim.” vurgusu yaptı.

“31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü” dolayısıyla dünya genelinde çeşitli etkinlikler ve bilgilendirme faaliyetleri yürütülüyor.
Van’da da Hayatın Renkleri Solmasın Derneği tarafından gün dolayısıyla Sağlık İl Müdürlüğü, SBÜ Eğitim Araştırma Hastanesi ve İpekyolu Gençlik Merkezi iş birliği ile SBÜ Eğitim Araştırma Hastanesinde stant ve sergi açılırken, yerel radyo ve televizyon aracılığıyla da bilinçlendirme çalışmaları gerçekleştiriliyor.

TÜTÜNÜN ÜRETTİĞİ HASTALIKLAR

Gün dolayısıyla açıklama yapan Hayatın Renkleri Solmasın Derneği Başkanı Osman Turğut, tütünün ürettiği hastalıklara dikkat çekti.
Sigara kullananlarda rastlanan hastalıklara örnekler veren Turğut, şunları aktardı:
“Sigara dumanı, hem ısısı hem de içinde bulunan çok sayıdaki kimyasal maddeler nedeniyle solunum yollarının koruyucu mekanizmaları üzerinde olumsuz etkiler oluşturmasıyla, solunum yollarında ve akciğerlerde çeşitli hastalıklar meydana getirmektedir. Bu hastalıklar arasında akciğer kanseri, kronik bronşit, astım, çeşitli enfeksiyonlar hatta alerjik rahatsızlıklar yer almaktadır. Yapılan çalışmalar, sigara içenlerde bu hastalıkların daha sık görüldüğünü ortaya koymuştur.”

YILDA 8 MİLYON ÖLÜM

Sigara kullanımı nedeniyle dünya genelinde yaşanan ölüm oranlarına ilişkin bilgiler veren Turğut, şunları söyledi:
“Küresel tütün salgını, önlenebilir hastalık ve ölüm sebepleri arasında ilk sırada yer almakta ve dünyada her yıl 8 milyondan fazla kişinin ölümüne sebep olmaktadır. Sigara dumanında 5 bin 300’den fazla kimyasal madde mevcuttur. Bu kimyasal maddelerden bugüne kadar 70’den fazlası, kanser yapıcı etkiye sahip maddeler olarak tanımlanmıştır. Yapılan incelemelere göre, 1,8 milyon kişinin akciğer kanser tanısı aldığı ve her yıl 1,6 milyonun da hastalığa bağlı hayatını kaybettiği belirlenmiştir.”

TÜTÜNLE MÜCADELE FAALİYETLERİ

Tütüne bağlı olarak yaşanan ölümlerin asgariye çekilmesi ve daha sağlıklı bir yaşam için tütünle mücadelenin şart olduğunu aktaran Turğut, şöyle dedi:
“Tüm bu riskler göz önünde bulundurularak tütünle mücadelede sağlanan başarı ile bağımlılıktan uzak, sağlıklı nesillerin yetişmesine büyük katkı sağlanacaktır. Bununla birlikte, kanserler gibi pek çok kronik hastalık, kalp damar hastalıkları ve bunlara bağlı sağlık ve yaşam kayıpları önlenecektir. Ayrıca bu kronik hastalıklara yönelik sağlık harcamalarının ve iş gücü kayıplarının azalması ile ülke ekonomisine de katkı sağlanacaktır. Bu sebeplerle ülkemizdeki tütünle mücadele çalışmaları siyasi iradenin, kamu otoritesinin, yerel yönetimlerin, sivil toplum kuruluşlarının, medyanın iş birliğinde büyük bir kararlılıkla sürdürülmelidir.” 

“31 MAYIS’I SİGARA BIRAKMA GÜNÜ İLAN EDELİM”

Sigara kullananları 31 Mayıs’ta bırakmaya davet eden Turğut, şunları kaydetti:
“31 Mayıs Dünya Tütünsüz Gününde siz de bir adım atabilir, sigara bağımlılığından kurtulabilirsiniz. Sigarayı bırakmak istiyor, fakat bırakamayacağınızı düşünüyorsanız bu süreçte destek alabileceğiniz birçok kurum olduğunu unutmayın. Bağımlılıkların tümü bir hastalıktır ve tedavisi mümkündür. Unutmayın alışmak bir öğrenme işidir. İçmeye alışabildiyseniz içmemeye de alışabilirsiniz. Haydi, 31 mayısı sigarayı bırakma günü ilan edelim.”
Haber: Adil Harmancı - prestij


Vali Dr. Ozan Balcı: 'İstişareye büyük önem vereceğiz'Önceki Haber

Vali Dr. Ozan Balcı: 'İstişareye büyük ö...

Feqîyê Teyran Sempozyumu'nun son bölümü Bahçesaray ilçesinde yapıldıSonraki Haber

Feqîyê Teyran Sempozyumu'nun son bölümü...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar