© VANMED

Yol kontrolleri Meclis'e taşındı: Hakkari-Tatvan arasında yolcular 10 noktada aranıyor

Van Milletvekili Mahmut Dindar, bölge illerinde gerçekleştirilen yol kontrolleri sıklığını TBMM'ye taşıdı. Dindar, Adalet Bakanı ve İçişleri Bakanının cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde 90'lı yılların uygulamasına dikkat çekti.

VANMED HABER MERKEZİ - DEM Parti Van Milletvekili Mahmut Dindar, Van, Hakkari, Ağrı, Bitlis, Şırnak gibi illerde sıklaşan yol kontrollerine ilişkin Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından cevaplanması talebiyle TBMM başkanlığına soru önergesi verdi. 

Yol kontrollerini 90'lı yıllara benzeten Dindar, "Son 8 yıldır yine hukukdışı uygulamalara yol açacak şekilde uygulandığı gözlenmektedir. İlgili yönetmelik gereği yol kontörlerinde durdurulan kişi üzerinde giysilerinden herhangi birisi çıkarılmaksızın, yoklama biçiminde bir kontrol yapılması gerekirken kişileri rencide edecek düzeyde giysilerin çıkartılabildiği yapılan görüşmelerimizde ifade edilmiştir. Kişiler aracın dışına çıkarılarak başka yerlere götürülerek kontrol yapılmaktadır. Özellikle çocukların yanında söz konusu kontrollerin çok sık yapılması toplumsal psikolojiyi olumsuz etkileyecektir." ifadesini kullandı.

Hakkari-Tatvan arasında yolcuların 10 ayrı yerde arandığını belirten Dindar, "Hakkari’den Tatvan’a gelen bir yurttaş bazı dönemlerde 10’dan fazla defa kontrolden geçirilmekte, yol süresi yarım saatten fazla uzatılmaktadır. Van merkezden aracıyla çıkan bir yurttaş daha Van’dan çıkmadan Edremit’te, Çiçekli’de, Balaban’da kimlik kontrolü adı altında bekletilmektedir. Balaban’dan sonra Hizan yolu üzerinde, Tatvan girişinde ve her ilçenin girişinde de yapılan bu kontroller çoğu zaman yarım saat içinde bazen daha kısa sürelerde olabilmektedir." bilgisini aktardı.

Dindar, kontrollere rağmen kaçakçılığın önüne geçilemediğine dikkat çekerek, "Öte yandan tüm bu kontrol sıklığına ve keyfiliğine karşın mülteci, uyuşturucu ve yasa dışı diğer sevkiyatların tam olarak önlenememesi ise açıklanmaya muhtaç bir durumdur. Türkiye’de batıya gittikçe azalan bu yol kontrollerinin birçok ülkede sınır geçişlerinden daha ağır bir hal aldığı kontrol noktaları mevcuttur. Ülke içinde bu hukuk dışı ve anti demokratik durumun yeniden düzenlenmesi ve hukuki ölçülere çekilmesi gereklidir." dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER