© VANMED

Gülerken kamu düzenini bozmak!

Zekeriya EKİNCİ - Kürtçe güldürü oyunu, Kaymakamlık tarafından "genel kamu düzenini bozabileceği" gerekçesiyle yasaklandı.

İBB Şehir Tiyatroları Gaziosmanpaşa Sahnesi'nde sahneye konacak olan Bêrû adlı Kürtçe tiyatro oyunu Gaziosmanpaşa Kaymakamlığı tarafından oyuna saatler kala yasaklandı.

Gerekçe, "genel kamu düzenini bozabileceği" öngörüsü...

Oysa bu yılın 11 Şubat'ında Berlin'de Türk, Kürt, Arap, Bulgar, Ukraynalı ve Almanlar hep beraber izlemiştik Bêrû oyununu. Kaymakam Bey, bırakın kamu düzeninin bozulmasını, sanat sayesinde tek alkış olmuş, sarmaş dolaş çıkmıştık tiyatro mekânından. Sanat ayırıcı değil birleştiricidir ve her dil evrensel özü itibariyle saygınlık gerektirir.

Unutmadan, Bêrû sözcüğünün Türkçe karşılığı "yüzsüz, utanmaz" anlamına gelir!...

Berlin'de oyunu izledikten sonra sosyal medya hesabımdam o gün şöyle bir yazı kaleme almıştım: 

KLAKSON BORÎZAN Û BİRT

1997 yılının Nobel Edebiyat Ödülü sahibi İtalyan oyun yazarı Dario Fo’nun Klakson Borîzan û Birt-Bêrû (Yüzsüz) oyununu Kürtçe izledim bu akşam.

Nazmi Karaman’ın yönetmenliğini yaptığı oyunun İtalyancadan çevirisi Dilawer Zeraq’a ait. Komedi II Perde ve epik türdeki sahne eserinin oyuncuları Nazmi Kahraman, Rugeş Kırıcı, Ömer Şahin, Cihat Ekinci, Revşan Apaydın Teatra Jiyana Nû (Yeni Hayat Tiyatrosu) ekibinden.

Oyun, Berlin Tiyatrom’da sahnelendi. Altmışlı yıllardan kalma Tiyatrom, iki yüz kişi kapasiteli. Seyircinin oturma yerlerinin eski oturaklardan olması, sahne büyüklüğüne yakın bir ekrandan Kürtçenin Almancaya anında tercüme edilmesi, salonun tarihi eser imajının korunması ve bu imaja ışıklandırmanın da eklenmesi, nostaljik bir hava estirdi bizlere.

İlk defa bir Kürt oyununu izledim.

Oyunun epik türden komedi olması gereği, sahne dekoru pek göze çarpmadı zaten. Kostüm, jest ve mimikler ile oyuncuların oyunu kendi dillerine adapte etmedeki başarıları, seyirciyi kahkahada bütünleştirdi. Hele beş kişilik oyuncu grubunun ikili karakterdeki başarıları gerçekten alkışlanacak nitelikteydi.

Yerli ve yabancı seyirciler salona sığmadı.

Eski tiyatrolar usulü biletler kapıda ve numarasız verildi. Birçok yabancı ülkelerden tiyatro sanatçılarının sahnesini paylaştığı Tiyatrom’da hayli ünlü tiyatrocular gelip geçmiş olmalı. Giriş koridorunun solunda daha önce oynanan oyunların asılı afişleri, beni gıptayla baktırdı kendine.

Tiyatro hayattır, hele bir de birlikte yaşanan bir dilden olunca!...

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER